יום ראשון, 11 במרץ 2018

אנגליה עם ילדים - חלק ראשון



באיחור לא אלגנטי בכלל, החלטתי לכתוב את הפוסט הזה.
האמת שהתכנון היה לסדר את החדר שמשמש לי כסטודיו, משרד ומחסן עולה על גדותיו, אך במקום כל הטרחה הזאת, התגנבה לראשי ההחלטה השובבה לכתוב על הטיול הקיצי שלנו לאנגליה.


לפעמים כשמתכננים לסדר חפצים, נוצר רגע של סדר בראש, ונולדת התובנה שיש דברים ששווה לשתף בהם - גם אם דעתי תמיד חלוקה עם עצמה לגבי מהות הנוכחות האינטרנטית שלי.
הנסיעה המשפחתית שלנו לאנגליה התרחשה באוגוסט, לפני חצי שנה בערך, שזה לא מעט בזמני בלוגינג. ואיכשהו, למרות שכל נסיעה שלנו תמיד הפכה לפוסט (או סדרה), דווקא זו, שהייתה מופלאה מאד, התכנסה לתוך עצמה ולאלבום המשפחתי שעל המדף.
אבל האמת היא, שהיא היתה כל כך מוצלחת שמגיע לה לצאת לחברה.


אז נסענו באוגוסט לאנגליה עם הילדים.
אני שונאת חופשות באוגוסט, אבל זה של לפני שנתיים שבר אותי בהווייתו הביתית, והשבעתי את אופיר שבאוגוסט הבא, כלומר הקודם, נוסעים (זה לא אומר שתכננו נסיעה לאוגוסט המתקרב לצערי הרב). אחרי שלל התלבטויות, כיוון שבאופן מפתיע לא היה לי יעד על הכוונת הפעם, אופיר בחר באנגליה. למה? ככה. כי בא לו. איש חכם, תקשיבו לו, סעו עם הילדים לאנגליה באוגוסט, לא תצטערו.

רואים?
ואני מסבירה - כי מזג האוויר מושלם (לפחות במקרה שלנו, אל תסמכו על כישורי החזאות שלי), כי הכל ירוק ופורח ונקי ומסודר באופן מעורר השתאות, כי האוכל טעים (בלונדון ברור, אבל השאר הפתיע אותנו לטובה ממש) וכי באוגוסט תמצאו בכל מקום שתגיעו אליו כמעט פעילות לילדים, מארועי קיץ שלמים ועד לדפי משימות פשוטים שיעסיקו אותם במרץ בזמן שאתם בוחנים בעניין מדומה קרניזים של כנסייה.


התחלנו בלונדון, וכאן לא אכנס לפרטים מדי כי אין לי המון מה לחדש. לונדון עם ילדים היא לא פשוטה (כמו ערים גדולות אחרות), במיוחד לילדי כפר כמו שלנו. היא אינטנסיבית להם, ההליכות הארוכות מתישות אותם והם פחות מתחברים לקונספט של שיטוט חסר מטרה ברחובות. מצד שני, יחסית לערים אחרות, היא מציעה המון עניין לילדים (מוותרת פה על המילה אטרקציות שאני מתעבת קלות), יש לאוטובוסים קומה שניה שהופכת את הנסיעות ברחבי העיר לנחשקות במיוחד ותמיד אפשר למצוא בה מדשאה כלשהי כדי לפרוק בריצה קצת תסכול מההורים.
מצודת לונדון הקסימה אותם, בכלל הם מוצאים עניין מפתיע קלות בכלי נשק בהתחשב באופי שוחר השלום של הוריהם, אבל שוין. אחרי כמה שעות של שיטוט בחדרי עינויים וחרבות אבירים, בורו מרקט, לעומת זאת, בא להם פחות טוב. הם התחננו רוב הזמן לפינה לשבת בה, כך שהביקור בו לווה בהרבה ״עוד קצת״ ו״בואו תטעמו עוד משהו״ ושאר תחנוני הורים שמאד רצו להתפנק עם איזו כוס קאווה, סליחה בירה, וערימת אויסטרים או בשר מפורק בלחמניה .


המשך תקציר הארועים בלונדון כלל בין שאר החשודים המידיים, שיטוט בין החנויות מותקפות התיירים ברחובות אוקספורד וריג׳נט (היוש המלי׳ס והחנות של m&m, אני לא רוצה לראות אתכן שוב לעולם), בחינת מקצה ההליכה המהירה באליפות העולם באתלטיקה אל מול ארמון באקינגהם, שבריר ממוזיאון תולדות הטבע המופלא, שהילדים נטשו בצער, לטובת התערוכה של פינק פלויד במוזיאון ויקטוריה ואלברט מעבר לכביש, והליכה שגויה אחת בחיפוש  אחר לב שכונת שורדיץ׳ שעלתה לנו בחצי יום (שזה המון בזמן לונדון) ובאמא מתוסכלת ועצבנית אחת (גם זה קורה).

הערת שוליים - לינה למשפחות בלונדון אינה טרוויאלית. המלונות מציעים חדרים קטנים ויקרים וגם הדירות המוצלחות יקרות מאד או ממוקמות רחוק יחסית מהמרכז. נסיון העבר וחיבתנו למסעדות דרש מקום לינה שיאפשר לנו לצאת לארוחת ערב כיפית בחוץ במרחק הליכה, ויחס העלות תועלת הביא אותנו לדירה חמודה בשכונת ספיטפילדס, בסביבה משרדית משהו. למרות שהמיקום לא מאד טבעי (לא ראינו שם עוד משפחות מצעידות גדוד ילדים ביום שני בבוקר), הוא היה מוצלח בצורה יוצאת דופן. תחבורה ציבורית ענפה כמעט בפתח הדלת וכל האיזור המחודש ושופע הפעילות של שוק ספיטפילדס בקצה הרחוב. סניף של אוטולנגי מעבר לפינה (כן, היינו חייבים לדגום, להנות בעצמנו ולצאת עם ילדים קצת רעבים כי ארוחות הבוקר שלהם ממש לא התחבבו עליהם) וסניף של The Breakfast Club מעבר לפינה השניה (אושר גדול לחובבי הפנקייקים ושוקו עם מרשמלו, מוגזם וטעים באופן כללי). הייתי ממליצה עליה, על הדירה, אבל היא אבדה לי בנבכי אתרי הדירות למיניהן. 


חמישה ימים קדימה, העמסנו את עצמינו על מכונית, אופיר ׳כמעט גילח׳ רק מראה אחת ברחובות לונדון ויצאנו אל המרחבים הירוקים.
כשתכננו את הטיול הזה, התלבטנו לא מעט לגבי המסלול מחוץ ללונדון. היה לנו די ברור שנגיע לאיזור הקוטסוולדס (בהמשך) והאוטומט שלח אותנו לכיוון ברייטון בימים של לפני, אבל חיפוש הדירות קצת התיש אותי - ופה יש קטע שחשוב לשים לב אליו - באנגליה, בעיקר בזמני החופשות, השכרת מרבית הדירות מתבצעת משבת עד שבת או משישי עד שישי, אין הנחות ואין פשרות. זה מאד מקשה על ההזמנה כשיוצאים מלונדון ביום שלישי (ובהתאם מצאנו את עצמנו בשלב מסוים לנים במקום אחד בעוד התחלנו כבר לשלם על בית במקום אחר). המבחר הדל יחסית, שלח אותי לשיטוטי פינטרסט שם ניתקלתי בנוף הפראי של קורנוול.

זה!
אז יצאנו לכיוון קורנוול. את הנסיעה מלונדון לקורנוול, שזו הלשון הדרום מערבית של האי הבריטי, פירקנו לשני חלקים, כשבדרך ביקרנו כמתחייב ב-Stonehenge, ביקור שהפתיע אותי בקסמו הרבה יותר מה-וי שציפיתי לסמן עליו בעולם ״כל התמונות כבר בגוגל״. הילדים התענגו על המרחבים כאילו לא ראו דשא מעולם ואני צפיתי בהנאה בתנועת המעגל האיטית של האנשים.  את הלילה העברנו בפונדק ב-Ilchester, שהיה בין המלונות הבודדים שהציעו חדר משפחתי (שכלל מיטה זוגית חביבה, ספה נפתחת שוברת גב, מיטה אחת עשויה מקרש ועוד מיטה בתוך כוך שכל גודלו כגודל המיטה - את הלילה הילדים הנואשים סיימו במיטה אחת, נחשו איזו). הגסטרו-פאב של המלון לעומת זאת, היה ההפתעה הראשונה של המסע. בכפר שכל כולו רחוב אחד (נאה ועתיק אבל לא מרתק במיוחד), הפאב מכין אוכל עשוי היטב, מקומי (בכלל עניין ה-local food מאד חזק באנגליה) ומאד טעים - Ilchester Arms, אם אתם באיזור, אבל אל תיסעו במיוחד, בני דמותו פזורים בנדיבות ברחבי האי הבריטי.
היתרון בפאבים האנגליים (לעומת מסעדות ספרדיות למשל), הוא שכמעט תמיד יש בתפריט ׳פינת ילדים׳, דוגמת המבורגר וצ׳יפס, נקניקיה (ברור שפחות להיט, אבל הי אנחנו בחופש) וצ׳יפס או איזה חביב ילדים אחר, כך שאין פרצופים חמוצים ליד השולחן.


אחרי לילה קצת הפוך וארוחת בוקר מצוינת, יצאנו לעבר יעדנו הראשון בקורנוול - טירת טינטייגל שבצפון המחוז, שם לפי האגדה, נולד המלך ארתור. הטירה העתיקה ממוקמת בקצה מצוק יפייפה ומוכה רוחות. הטיפוס לשם היה איטי (מפאת כמות האנשים), משעשע (איך נראות הפנים שלכם ברוח חזקה?) ושווה עקב חופן נאה של נוף יפייפה וקצת דמיונות על חיים ימי ביניימים מאתגרים משהו. 

התור לירידה בחזרה למטה

כמו שאמרנו, אנגליה באוגוסט היא נפלאה, אבל בדיוק כמונו גם האנגלים (או הילדים של האנגלים) בחופשה וגם הם נופשים ומטיילים, כך שכל המקומות יחסית הומים קהל. אבל כיאה לאנגלים (ראינו מעט מאד תיירים זרים ברוב המקומות שקצת יותר מרוחקים מלונדון מאשר, בואו נגיד, אוקספורד), הם מנומסים ומסודרים כך שהכל מתנהל בחיוך ובנועם. 
מטינטייגל נפרדנו בארוחת פיש אנד צ׳יפס כהלכתה, כלומר טוגנים בקרטון וישיבה על המדרכה.

מטינטייגל שנמצאת בחוף הצפוני של קורנוול, עשינו את דרכנו דרומה אל החווה האורגנית בה נבלה את ארבעת הימים הבאים (לגמרי קצר מדי). באדיבות Airbnb, וכח העל שלי במציאת מקומות לינה שווים בתקציב של משפחת פרברים ממוצעת, מצאנו את Cusgarne Farm - חווה אורגנית משפחתית, שהדרך אליה מובילה מ-Truro, דרך כבישים עטופי עצים ושיחי פטל שחור (נהיגה קסומה ביום וחשוכה מאד בלילה). בחווה מגדלים בערך הכל, מירקות שורש בריטיים כראוי, דרך חממות לעלים, עגבניות וכו׳ עד פרות ותרנגולות כמובן ולסיום מטעי תפוחים מהם הם מכינים מיץ תפוחים וסיידר מצוינים. האסמים הוותיקים של החווה שופצו ממש לאחרונה והוסבו ליחידות נופש מצויידות היטב ומעוצבות בכפריות נעימה.
למרות הגשם שבחר לקבל את פנינו ומעט קשיים סלולריים באיתור בעלת הבית החביבה שלנו, תרזה, מצאנו את עצמנו מהר מאד בדירה החמימה, נהנים מסלסילת קבלת פנים עשירה של מיץ תפוחים טרי, חלב, ביצים וחמאה אורגניים, תה וקפה (והרי ארוחה מתוך ספר של איניד בלייטון זה כל מה שנערה ציפתה לו בחיים). 




את היום השני שלנו בקורנוול בילינו ב- Eden Project, פרוייקט אוטופי חינוכי, אך גם ממוסחר היטב (אם כי בחינניות מעוצבת לעילא), שעוסק בחיבור לטבע ובקיימות. ליבו הוא שתי כיפות גיאודזיות עצומות שהוקמו בין הגבעות ומכילות, האחת יער טרופי שופע והשניה את שלל צמחי האקלים הים תיכוני. 

הכיפות שופעות צמחיה מגוונת מכל רחבי העולם, הסברים וגננים אדיבים שמתחזקים את כל המערך הזה ללא הפסקה. פגשנו עצי קשיו, שיחי קפה, וניל ופלפל משלל סוגים. ראינו איך נראים עלי תה מחוץ לתיון והמון סוגים של עגבניות וחצילים. 

מסביב מוקפות הכיפות בגינות מאכל, שמשרתות במידה מסוימת את המסעדות שמפוזרות במתחם (כולן מציעות אוכל מחומרי גלם שיוצרו באופן הוגן ואחראי סביבתית), כולל אחת שמגדלים בה את כל המרכיבים ל- Cornwall Pasty (עוד נגיע אליו). בחנויות ובדוכנים השונים אפשר למצוא מבחר עצום של מוצרי סחר הוגן באריזות משמחות עין של אקס-גרפיקאית, שייקים נהדרים מפירות טרופיים וגלידות מצויינות, למשל בטעם באובב.


המקום הזה תמיד שופע פעילוית (והופעות), באוגוסט שעבר עסקו שם בנושא החלל, כולל סיור מקסים שמסביר ומדגים איך נראים כל הכוכבים במערכת השמש - כבר אמרתי שאנגליה מעולה לילדים?
את היום הזה סיימנו בארוחה ביתית שהורכבה כולה מחומרי גלם שגודלו בחווה שלנו, כולל הסטייק המצויין.

היום ה-9 לטיול שלנו, היה אחד המתוכננים ביותר, לפחות מבחינת תזמונים.
St. Michael's Mount, מזכיר לא רק בשמו את מונט סן-מישל הצרפתי, אלא גם בתלותו בזמני הגיאות והשפל. אל האי המעוטר בטירה פעילה ומיושבת, ניתן להגיע בשעות השפל בהליכה על שביל האבנים הארוך ואילו בשעות הגיאות הגישה מתאפשרת אך אך ורק בסירה. את זמני הגיאות והשפל ניתן למצוא באתר האי

הקסם האמיתי מתרחש ברגעי המעבר, כשזוכים לצפות בשביל אותו חצינו ממש לפני כמה רגעים, מתכסה אט אט במים ונעלם מתחת לגלים.

האי עצמו מאוכלס בכ-30 תושבים וזאת בנוסף למשפחת הברון St. Lavan שמתגוררת בטירה ומנהלת את התפעול של כל המערך התיירותי של האי. בסוף הסיור בטירה, אותו פותחים בהעפלה רגלית אל ראש ההר, ניצבו שני קשישים חביבים שהעניקו מדליה לכל ילד שסיפר להם מה היה המוצג החביב עליו בביקור (למשל החדר בו התארחה המלכה אליזבת). הילדים שלנו התלהבו לגלות את הסקייטבורדים של ילדי הברון מציצים מאחד החלונות - גם הם זכו במדליה.


אחרי סיור עליז בין חדרי הטירה והתותחים המקשטים את חומותיה, עצרנו להשתוללות המתבקשת בדשא, לצד שעת סיפור תיאטרלית שבידרה את דוברי האנגלית הצעירים, כולל מחצלות קטנות שחיכו לעייפים מהטיפוס כדי לחסוך מהמכנסיים את הדשא הלח. האי מציע שתי מסעדות. אנחנו מצאנו את עצמנו בזו שלצד מעגן הסירות (סתם כי היתה קרובה יותר) - Sail Loft. האמת שלא ציפינו לכלום. מבחוץ היא נראתה יקרה מדי, בפנים התגלה מזנון חינני בין קירות אבן וחלונות צופים לים. ״מלכודת תיירים סטנדרטית״, חשבנו לעצמנו, הרי אין לנו לאן ללכת עכשיו והם יודעים את זה. כמה טעינו. מעבר להיותו סופר ידידותי לילדים, כי איזה ילד בגיל הגן לא יהיה מאושר משקית נייר מרשרשת שמכילה כריך, תפוח וחטיף בשקית עוד יותר מרשרשת? המקום התגלה כחביב מאד להורים - יש כאן כריכים נהדרים וסלטים רעננים עם גבינות טובות או מנות חמות של דגים טריים או מרק (ותסלחו שלי מפאת הזמן אני כבר לא זוכרת מה בדיוק אכלנו), אבל לגמרי כל מה שתמיד רציתם לצהריים קליל של אמצע היום, ואם קינחתם בסקון וקלוטד קרים, עשיתם את המצווה הבריטית היומית שלכם.



את המנוחה של אחרי האוכל עשינו במדשאה המשתפלת לים, בכניסה לגן הבוטני המקסים שמקיף את הטירה ממזרח. כלומר, תגדירו מנוחה, כי מסתבר שיש כאלו שגילגולים ומרדף בלתי פוסק אחד אחרי השני, זו המנוחה שלהם. המשכנו לטיול בין מגוון הסוקולנטים העצום ששתול בין האבנים העתיקות של גן הטירה האנכי יחסית. הילדים לא רצו ללכת משם, האמת שגם אנחנו לא, אבל היתה לנו סירה לתפוס חזרה.

ביוש
היה שביל
התור לסירה בחזרה - הידעתם שמחלקים בו סוכריות ובועות סבון לילדים?
אם החזקתם מעמד עד כה, אתם גיבורי על! קורנוול שלנו כמעט מסתיימת, והמחצית השניה של הטיול תקבל פוסט נפרד משל עצמה. אבל אי אפשר לסיים בלי קורניש פייסטי (או פאסטי כפי שמכנים אותו אצלנו).

קורניש פייסטי הוא מאפה של בצק פריך, כמו אמפנדה ענקית, ממולא בתבשיל עשיר של בשר, וירקות שורש. נפלא, מנחם, טעים ולגמרי מצדיק פוסט מתכון משל עצמו - מבטיחה לממש בקרוב.
את היום סיימנו בנהיגה קצת חסרת תוחלת בחיפוש אחרי מקום נעים להעביר בו את הערב, אבל היות ולא היינו לגמרי ממוקדים לא מצאנו יעד לגמרי מושלם - עוד דבר שקורה לעיתים בטיולים. ולמרות שהיו מי מאיתנו שחיפשו ארוחת ערב קורנישית מקומית, הרוב קבע וגרר אותנו לפיצה מצויינת בהחלט ב- The Stable שב-Falmouth. ותודה ל-Foursquare שהביאנו עד הלום (והתגלה כמועיל ומשמח לאורך כל הטיול).
המשך מעללינו בקוטג׳ בעל תנור ה-AGA המפורסם ב-cotswolds, בפוסט הבא, ואם תרצו לקבל עדכון על הפרסום שלו ישר למייל, הירשמו לעדכונים בצד ימין למעלה.

יום שני, 15 בינואר 2018

קיש לוריין



את הזמן אין צורך לחשב לאחור.
כי אם נתחיל, מתי נסיים? ואולי גם תתחילו להתחשבן איתי על היעדרויות ממושכות מדי ואני, אני בכלל לא מתנצלת.
לעיתים נערה צריכה הפסקות.

לעיתים את צריכה לאסוף את עצמך, טיפות טיפות, אחרי שהתפזרת לכל הרוחות.

כי ככה, לפעמים את פשוט מתפזרת. לפעמים נקמטים בחיים שלך קמטים שכבר לא תוכלי לישר בחזרה, בדיוק כמו שבהיסח דעת של רגע, קיפלת ציור שצייר לך הילד שלך אל מול עיניו הפעורות והכנסת לתיק.
הוא יודע שהקמט הזה כבר לא יתגהץ יותר לעולם. את יודעת שבעוד עשר דקות כל זה כבר ישכח.



את יודעת שקמטים בנייר ובלב אפשר להפיס בליטוף.
או באכילה רגשית.

לאחרונה את (כלומר אני) מרבה באכילה רגשית, נושא שיש לטפל בו בעתיד הקרוב, אך בינתיים אנחנו (את ואני) מקבלות אותו בחמלה, כמו את העובדה שבחרת זוג נעליים אחד שנוח לך ואת צועדת בו כל החורף, ואת זה שלעולם לא תרוצי יותר מחצי קילומטר בלי להקיא ריאה.

אכילה רגשית אצלנו (שוב את ואני) מורכבת משתי קטגוריות: הראשונה, שוקולד, אין מה להוסיף. והשניה, מאכלים עם טעם של בית. זה שגדלנו בו. במקרה הזה כל דבר עם נקניק וגבינה יכול לעבוד.

אז קיש לוריין.
צרפתי, קלאסי - כל מה שנערה מקומטת קלות, שדוגלת בהליכה, מגדירה כניחומים.
הנה המתכון שם למטה.
נחמד לשוב.



קיש לוריין

תבנית טארט בקוטר 26


לבצק (המתכון הנצחי מהספר הצרפתי של אהרוני)

2 כוסות קמח
180 גר׳ חמאה קרה חתוכה לקוביות
קמצוץ מלח
1 ביצה
3 כפות מים קרים


למילוי

4 ביצים
350 מ״ל שמנת מתוקה 15% שומן
מעט אגוז מוסקט טחון

פלפל שחור
50 גר׳ גבינת אמנטל מגוררת
50 גר׳ גבינת גרוייר מגוררת
180 גר׳ שינקן מעושן פרוס דק וחתוך לקוביות קטנות


במעבד מזון עם להב מתכת, מניחים קמח, חמאה, ביצה ומלח. מעבדים עד שהתערובת פירורית. מוסיפים את המים וממשיכים לעבד רק עד שהבצק מתגבש לגושים גדולים. עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר שעה לפחות.

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס״מ ומרפדים את תבנית הטראט. מהדקים היטב, חותכים את השוליים העודפים ואופים אפיה עיוורת (מניחים מעל נייר אפיה ועליו קטניות יבשות) כ-20 דקות, עד שהבצק זהוב קלות. מוציאים מהתנור.

בינתיים, טורפים יחד את הביצים והשמנת ומתבלים בפלפל ואגוז מוסקט. 

מפזרים את השינקן והגבינות באופן שווה על הקלתית האפויה ומוזגים מעל את תערובת הביצים והשמנת.

אופים 20 דקות נוספות עד שהמלית זהובה ויפה.

מתנחמים.

*אפשר לאפות גרסה כשרה נטולת נקניק, זה טעים מאד

יום רביעי, 15 בפברואר 2017

פנקייק סיני בשני מילויים

צרור בלונים מטייל עם איש בים.

הוא לא האיש שלהם, של הבלונים. מיד רואים שהם לא שייכים אחד לשני, ובכל זאת הם מטיילים. יחד. בלונים ואיש, איש ובלונים.



אני אוהבת להתבונן מהצד. לנחש סיפורים שקרו וכאלו שהייתי רוצה שיקרו, אבל הם אף פעם לא נשארים איתי, הסיפורים.  מתפוגגים להם לאוויר ומשאירים אותי להצטער על העלמותם.
למרות שרציתי מאד, לאיש הזה לא מצאתי סיפור. רק ידעתי שהבלונים לא שייכים לו.

אולי יום אחד אדע גם לכתוב סיפורים של אחרים. אלו שנעזבים מידיהם ברגע של הסחת דעת, כמו צרור בלונים.


בינתיים אני עדיין עובדת על הסיפור של עצמי. הופכת בו, מתלבטת איתו, משנה ומשתנה בעקבותיו. לא תמיד יודעת אם אני מובילה אותו, או שהוא מוביל אותי.

כמה זה קל להביט בסיפורים של אחרים, לטוות בהם חוטים, לנחש כוונות ומבטים. 
כמה קשה ומעייף לא פעם, להתחייב לסיפור הפרטי שלי. זה שלפעמים בא לי להשליך בו את כל הבגדים על הרצפה, לפרוע את הוילונות ולטרוק עליו את הדלת, כמו הנערה המתבגרת שעוד לא ממש עזבה אותי, וכנראה שלעולם לא תעזוב. לפעמים בא לי להתכרבל בחומו המוכר והטוב ולפעמים אני רוצה להפוך אותו לענק מהחיים, עמוס חידושים וחלומות.

לא החלטית משהו.

לעיתים כזאת אני.

ולכן גם לא לגמרי ידעתי איך לקרוא למתכון הזה. אם הוא בכלל צריך שם חדש. המקור שלו נקרא באנגלית Scallion Pancacke - או פנקייק סיני או בינג והוא ממולא בבצל ירוק.
אני מציעה להרחיב קצת את מנעד הקמחים והמילויים, סתם כי זה כיף. את שלי מילאתי בגבינה מלוחה ובצל ירוק או בבטטות צלויות ועירית. גבינה קשה חריפה כמו פרמזן או פקורינו גם תתאים להם מאד ואם מורידים את המלח בבצק, אני יכולה לדמיין גם גרסה מתוקה.

פנקייק סיני ממולא


1/2 2 כוסות קמח - המקור נעשה מקמח לבן, אני ממש בעד קמח כוסמין שיוצא מצוין
1 כוס מים חמימים
רבע כפית מלח

במיקסר עם וו לישה, לשים יחד את כל החומרים עד לבצק רך מאד ודביק. מכסים את הקערה במגבת ומניחים לבצק לנוח לפחות חצי שעה.

למילוי בצל ירוק וגבינה מלוחה

3 בצלים ירוקים קצוצים דק
כ-100 גר׳ גבינה מלוחה מתפוררת מסוג בולגרית או ברינזה
פלפל שחור

למילוי בטטה צלויה ועירית

כ-4 בטטות קטנות
חצי צרור עירית קצוץ דק
מלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט טחון

שמן צמחי לפתיחת הבצק

מחממים תנור ל-200 מעלות
צולים את הבטטות שלמות בקליפתן עד שהן רכות מאד ולפחות צד אחד שלהן ממש נשרף.
בעזרת כף מעבירים את תוכן הבטטות לקערה, מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט ומועכים במזלג למחית חלקה.

בקערה נפרדת מפוררים את הגבינה המלוחה לפרורים קטנים ומתבלים בפלפל שחור.

לאחר שהבצק נח, מעבירים אותו למשטח משומן ויוצרים גליל בקוטר של כ-4-5 ס״מ. חותכים את הגליל ל-15 כדורים קטנים. משמנים שוב את המשטח ומרדדים כדור בצק למלבן דקיק. מורחים שכבה דקה ממלית הבטטה ומפזרים מעט עירית. מגלגלים את המלבן מהצד הרחב שלו לנחש, אותו גוללים לצורת שבלול. בעזרת אצבעות משומנות (מוסיפים עוד מעט שמן למשטח אם יש צורך), משטחים את השבלול לפיתה דקה.

למלוי בגבינה מלוחה, חוזרים על פעולת פתיחת הבצק, מפזרים מתערובת הגבינה והפלפל וחופן קטן של בצל ירוק, מגלגלים ומשטחים כמתואר למעלה.

מחממים מחבת כבדה, וצולים את הפנקייקים עד שעשויים היטב מכל צד.
יש שבשלב זה מטגנים אותם בשמן, לטעמי זה מיותר.











יום שלישי, 24 בינואר 2017

איפה הייתי ומה עשיתי בבולגריה

יש שלב בחיים שבו את מבינה, שאת המתנות הכי שוות, רק את תתני לעצמך.
כן, אפשר לרמוז לקהל, אפשר לחכות שישאלו אותך (ואז תהיי נבוכה מכדי לענות) ואפשר פשוט לדבוק בגישת ״אם אין אני לי, מי לי״ ולדאוג לעצמך.

באפרת לוזנוב ובבלוג הקסום שלה, my lovely mess, התאהבתי עוד לפני שידעתי שאני עומדת להפוך לצלמת בעצמי. טוב, אם נהיה כנות, קצת שנאתי אותה בהתחלה. בעיקר כי גידול ילדים קטנטנים נראה אצלה כל כך נינוח, מושקע וכמובן - פוטוגני.

אחרי שסלחתי לה על כישרונה הרב, כמעט למדתי אצלה לצלם ובסוף הדברים התגלגלו אחרת, ואני המשכתי לעקוב מרחוק אחרי כל מעלליה. מבטיחה לעצמי שיום אחד ניפגש.
מי ידעה שזה עומד לקרות בתוך ערימת השלג הענקית, ששמה בולגריה?

הדנובה הקפואה
כשאפרת הודיעה שממשמשת ובאה סדנה לצלמות, לדעתי הייתי הנרשמת הראשונה. קחי אותי אפרת שכזה. קופצת על ההזדמנות לנטוש לרגע מאחור את השטף של החיים, העבודה, החוגים של הילדים והכביסה ולהיות רגע, לכמה ימים, רק אני.

פורטרט עצמי בסטודיו של בויאן

איפה היינו? בוידין, עיירת מגוריה של אפרת. מרחק 4 שעות נסיעה מושלגת מסופיה. שם היא הקימה לעצמה אי קסום של רצפות עץ ואנתרופולוג׳י מאחורי דלת אדומה. 6 צלמות ועירית בירן אחת על קסמי האוכל, לשני ימים ושלושה לילות, של צילום ואכילה אינטסיביים.

אני יכולה לכתוב פוסט שלם ומשתפך, על הבנות המוכשרות והמרתקות, על התפאורה מסביב (בית קטן בערבות בולגריה הלא פשוטה), על האוכל שאין מספיק מילים לתאר את טעמו ויופיו (באדיבות ידיה הברוכות של עירית והמוצרים הנהדרים שסיפקו ריסטרטו), אבל המציאות, כפי שעלה בשיחותי עם אפרת לא פעם, היא מורכבת יותר וזה יופיה.

רגע של נטישת מצלמה / צילום: אפרת לוזנוב

והאמת היא, שלא לקחתי את עצמי לסדנה הזו רק כדי לצלם בלי סוף. את זה אני עושה פה, בבית.
נסעתי כדי להתבונן קצת על הצילום מהצד. למצוא מימד חדש בעשיה שלי, להבין יותר את הבחירה הזו ואת הדרך בה אני פועלת בתוכה.

מרק ערמונים, תפוחים וצ׳ילי
צולם וסוגנן יחד עם מיטל דור
כך שמצאתי את עצמי דווקא מניחה את המצלמה לא פעם, מתבוננת, מקשיבה לעצמי, מקשיבה לאחרות. בוחרת את הרגעים בהם אני מצלמת ואת הרגעים שבהם אני מתמסרת לשלג ולשקט שבחוץ, או לחריצת ניוקי.




שנאכל משהו? / צילום: אפרת לוזנוב
מה עשינו? צילמנו, ברור. אכלנו, ברור. והרבה גם טיילנו, דיברנו, דישדשנו בשלג על גדת הדנובה הקפואה, צחקנו, קצת בכינו פה ושם, התפעלנו מלולי ולולה (בשמות הבלוג הידועים שלהם) המתוקים של אפרת, התאמצנו לא להחליק על הקרח (זה שלא התרסקתי על הישבן אפילו פעם אחת זה בגדר נס) ובהינו המון בלבן הלבן הזה שנח על הכל כמו שמיכה משגעת.

אחרי יומיים וחצי עמוסים, המשכנו ארבע אמיצות, לעוד יומיים בסופיה. ופה מגיע החלק התיירותי של הפוסט:



המלצה ראשונה: ביחרו לכם מלון במרכז ממש. אנחנו לנו בלוק אחד רזה מהמדרחוב הראשי, ויטושה, וזו התגלתה כהחלטה משובחת. היות והמחירים נמוכים למדי, התפנקנו במלון המושקע יחסית - מחמם מגבות והכל.


לא הספקנו לעשות המון, בכל זאת יום וחצי כולל שלג (שגם ירד בפועל כמעט מחצית מהזמן), אבל בכל זאת שינסנו גרביים תרמיות ונסענו לשוק הנשים - Zhenski Pazar. אני משערת שכשמזג האויר ידידותי יותר, השוק הזה יותר עליז וצבעוני, אבל אנחנו מצאנו אותו יחסית דל בתנועה.

אחרי לא מעט התלבטויות (עקב מינוס לא מעט מעלות), בניצה אחת די גרועה ונסיעה עם נהג מונית רמאי (כל השאר היו חביבים למדי) יצאנו לסיור אוכל. ענבל כבירי, שהיא גם צלמת מהממת, גם אישה ספונטנית ואמיצה וגם אחלה שותפה לחדר מצאה לנו את ה- Balkan Bites - סיור אוכל חינמי שיוצא מדי יום לסיבוב בין כמה מהמקומות המוכרים פחות בעיר.

אלנה, המדריכה הידענית בשורטס, סיפרה לנו אנקדוטות מההיסטוריה הכללית והקולינרית של בולגריה, תוך כדי טעימות בבתי האוכל השונים.

חומוס, יוגורט מתובל וכרובית אלמוג מוחמצת ב- Bagri

טעימת קרקר עם גבינה (בולגרית כמובן) ופלפל מוחמץ ב- Lavanda
אז איפה לאכול?

Grape Central - בר יין מקסים, עם תפריט יין גדול בהחלט - מקומי וכלל אירופאי. אוכל מצוין בכיוון איטלקי, אבל מוכוון תוצרת מקומית. טיפה יקר יחסית למחירי סופיה, אבל עדיין זול מאד.

Supa Star - בר מרקים בעל שני סניפים (Supa Star 2). תמורת 10 לבה (20 שקלים), תקבלו קערת מרק ענקית, שתיה ושפע של קרוטונים.

Bagri - מסעדה שפגשנו בסיור וחזרנו אליה לארוחת ערב. מסעדת הסלואו פוד הראשונה בבולגריה, ובהתאם מתמקדת באוכל ותוצרת מקומית אבל עם טוויסט עכשווי. אנחנו חגגנו את סיום השבוע המשותף שלנו יחד בשוטים של מרק שורשים כתום, פלאפל דוחן, פולנטה צרובה עם פטריות וצלעות חזיר בבישול ארוך על לביבות פירה מטוגנות. אה, וגם טארט שוקולד עם זיתים מיובשים מעל.... זו היתה מנה קצת פחות מוצלחת.

מקיסטה (הגרסה הבלוגרית לסופגניה) ב- Mekitsa and Coffee